Burada 11.hafta ile ilgili geniş bilgiler yer alıyor. Bu hafta bebeğinizin geliştiği en önemli hafta ve iç organlarının tamamına yakını bu haftalarda tamamlamaya yaklaşıyor. Yani taslak halinden çıkıp çalışır duruma geçmeye başlıyor.
Dr. Kağan Kocatepe 11. haftada bebeğin kordonundan ve göbek kordonun hayati öneminden uzun uzun bahsetmiş. Sonunda ise kordon kanının besleyiciliği, bebeğin gelişimi üzerindeki önemini anlattıktan sonra kök hücre toplanmasından bahsetmiş.
Peki kök hücre nedir?
Kök Hücre Nedir?diyor uzmanlar.
Farklı hücre tiplerine dönüşebilme potansiyeline ve kendisini yenileyebilme gücüne sahip olan hücrelere “kök hücre” deniyor.
Kök hücreler, vücudumuzdaki karaciğer, bağırsak ve cilt gibi organlarımızın hücrelerinden farklı olarak iki önemli özelliğe sahiptirler; Birincisi, bu hücreler uzun dönemler boyunca kendilerini yenilemek amacıyla bölünebilmektedirler. Oysa, yukarıda sayılan organlarımızın hücrelerinin bölünebilme kapasiteleri çok daha sınırlıdır. İkinci olarak, bir kök hücresinden elde edilen yavru hücre, birden fazla çeşit hücre tipine farklılaşabilmektedir. Örneğin, uygun deneysel veya fizyolojik şartlar altında bir kök hücre kalp kası hücreleri veya pankreasın insülin üreten hücreleri gibi özel işlevli hücrelere dönüşmek üzere uyarılabilirler. Oysa, vücudumuzdaki kas, cilt ve karaciğer hücreleri gibi hücrelerin belirli bir hedefi vardır ve bölündükleri zaman yine kendileri gibi bir hücre oluştururlar. Yani, karaciğer hücresi bölünmesiyle yeni bir karaciğer hücresi oluşuyor.
Göbek kordon kanı hematopoetik kök hücrelerden zengin olmasına rağmen yıllarca ihmal edilmiş önemli bir kaynaktır. Kordon kanı, kemik iliği gibi hematopoetik öncül hücrelerden çok zengin bir kaynaktır. Yeni doğan, bağışıklık sistemini henüz şekillenmediği ve dolayısıyla yeni bir ev sahibine uyumun en iyi gerçekleşebildiği bir modeldir.
Bir de bu hafta beslenmenin önemi üzerinde durmuş. Hamilelikte annenin ilgi gösterdiği yiyeceklerin tadını öğrenen bebekler doğduktan sonra da buna devam ediyorlarmış .Yani; yediklerimize dikkat. Hamileliğimde bol bol ceviz ve badem yiyen ben şimdi görüyorum ki oğlum bunlara bayılıyor. Ayrıca, simit-peynir ikilisi ve ayrıca balık teklisine de bayılıyor. Yanında rakı olmadığı için bunu yetişkin olduğunda kendisi deneri tercih eder ya da etmez, yorumlamak ve yaşamak Ata'ya kalmış. Ama dilerim ki sevmez ve içmez :)))
Haftanın tavsiyesi: Bu kitabı mutlaka okuyun:Osho / Çocuk
İçindeki soru, açıklama, bakış açısı ve sakinlik sizi düşündürerek bebeğinizle olan ilişkinizi aydınlatmaya ışık tutacak.
Gribe dikkat, kendinize iyi bakın.
Sevgiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bu yazı hakkında ne düşünüyorsan durma, yaz. Haydi yorumla :)