5 Ağustos 2010 Perşembe

Emzirme Hakkında 3-5 bilgi ve bir kişisel mesaj

Ne kadar emzirmeliyim?

Kaç ay emzirmeliyim?

Kaç yaşına kadar emzirmeliyim diye soran annaler için bilgileri derlemeye çalıştım.

0-2 yaş oral dönemdir. (aslında ilk 18 ay ama olsun ilk iki yaş oalrak kabul edenler de var...)Bebek emme içgüdüsü ile yaşar, dünya ile ilişkisini tat ve emme refleksiyle oluşturur.( Bebeğin gereksinimlerinin, algılarının ve anlatım şeklinin birincil olarak ağız, dudaklar, dil ve ağız bölgesiyle ilgili diğer organlarla olduğu ve yoğunlaşmanın bu bölgede artış gösterdiği en erken gelişim dönemidir. )Bu iki yıl boyunca bebek dolu dolu emmeli,uykudan önce meme ile bebek gevşetilmedir, bu güdüsü doyurulmalıdır.Aksi takdirde ilerideki çağlarda agresiflik, öfke, ısırma, tükürme kıskanç bir kişilik yapısı, sürekli isteme hali, sürekli ilgi bekleme hali sergileyen kişilikler gösterebilirler. özetle 2 yıl dolu dolu emzirilmelidir.

Böylelikle bebeklerin 1-3 yaş arası olan anal döneme ve fallik döneme geçişi sağlıklı olur.

1 yaşına yaklaşılan dönemle birlikte bebekler, otomasyon yani bağımsızlık dürtüsü ile hareket etmeye başlar. Artık annelerine bağlı yaşamaktan çok bağımsız bir birey olarak görülmek isterler. Bundan dolayı ebeveyn kontrolüne karşı gelirler (Bkz:2 yaş krizi tabi bunun sebepleri çok ayrı ve tartışılır) Anal dönemde çocuklar tuvalet eğitimine fizyolojik olarak da hazır oldukları için başlarlar ve bunu başarırlar. Bunca özerklik duygusu içinde emmek, anneye bağlılığın en büyük göstergesi gibidir ve dönemin getirdiği hazları gölgeler diye düşünüldüğü için emzirmenin 2 yaşından sonra azaltılması ya da sonlandırılması istenir" diye hatırlıyorum.

bu arada katı tuvalet eğitimi ileride ortaya çeşitli bozukluklar çıkarabilir: cimrilik,titizlik,inatçılık,bsesif komplisf bozukluk
,mükemmeliyetçilik gibi...

Emzirmenin süresini, eğer anne baskı altında değilse, kendisi içgüdüsel olarak bilir. Bebek de bilir (bence) Bebek bırakmak istemediği sürece anne sütünü kesmenin travmatik olduğunu düşünüyorum.

Kızdığım nokta: 6 aydan sonra besleyici değeri yok deyip annelerin bebeklerini sütten kesmeye özendirilmesi. Bu doğru değil. Çocukların ruhsal gelişimi en az bedensel gelişimi kadar önemsenmelidir.

7 yorum:

  1. 2 yaş dolu dolu emzirilmelidir. Doğru! veee 2 yaş krizlerinin ferahlatılmasında çok yardımcı olur emzirme, mucize gibi bir sakinleştiricidir. O yüzden 2 yaşına girdiği gün değil de :o) 2 yaştan sonra duruma bakılmalıdır. Baktınız çocuk emiyor, aman 2 yaşına girdi, bana bağımlı olacak vakti geçirmeyelim dememek gerek. Çocuk ve anne gerçekten de bilir bitime yaklaşıldığını.
    Evren'in yazısı bunun üstüne mutlaka okunmalıdır, oradaki antroplojik bilgiler çok önemlidir.
    http://yavrusu.blogspot.com/2010/08/emzirme-haftanz-kutlu-olsun_04.html

    YanıtlaSil
  2. veeee taptaze, saniyesinde yeni bir yazı geldi bu konuda. 4 sene emziren bir anneden hem de!

    http://www.archisugar.com/2010/08/uzun-sure-emzirmek-isteyenlere-bir.html

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim Açalyacığım yorumların için.Sana katılıyorum. Linkler süper, hepsini okudum.Sağol canım paylaştığın için.Sevgiler okyanus ötesine...

    YanıtlaSil
  4. Acalya'nin dedigi gibi 2 yas krizleri ile emzirme arasinda bir iliski var bence. Cok sukur biz de neredeyse hic yasamadik kriz. Tabi ufak tefek seyler oluyordu ama meme aninda olayi cozuyordu :) Ve son zamanlarda dusunuyorum da, keske emzirmeye devam etseydim. Ikinci de artik kismet olursa, 2, 3, 4, 5, 6 yasina kadar :P Allah ne verdiyse :P

    YanıtlaSil
  5. 2 yaş krizlerinin bir sebebi bebek istediği zaman annenin meme vermemiş olması... Aynı zamanda kucaklanmamış olmak, anneyle aynı odada uyumamak gibi sıralanabilir.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar:) Rica etsem b,r başlıkta doğum için atar mısınız bloga? Yavaş yavaş düşünmeye ve kesin karar vermeye çalışıyorum,bu konuda sizin fikrinizi almak isterim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. MErhaba Seddosh, bir yazı da özellikle sizin için gelecek. Fikrimi önemsemiş olduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsan durma, yaz. Haydi yorumla :)