23 Aralık 2010 Perşembe

Emzirerek uyutmak sakınca yaratır mı?


Posta kutuma gelen maillerden birini paylaşmak isterim:

Merhaba Aylin Anne,
Bir konuda fikrine çok ama çok ihtiyacım var; kızım sadece emerek uykuya dalıyor, bundan ben de o da aslında hiç rahatsız değiliz, aksine çok da hoşuma gidiyor. sallanma ya da pış pışlanma isteği yok, sadece anne kokusu ve biraz da uyku öncesi anne sütü. Ama Bilinçli Bebek kitabında okuduğum zaman şok olduğum bi bilgiyi seninle paylaşmak istiyorum.
" Ama bebeğinizin sakinleşip uyumak için sallanmak, kucakta dolaştırılmak,emzirilmek gibi uyku saaati alışkanlıkları edinmelerine neden olursanız, başka sorunlarla karşılaşabilirsiniz." tabii öncesinde de mızmızlanan, huysuz bebeğin ağlamasının uykusu olduğu için değil de ağlayarak üzerindeki gerilimi boşakltması ihtiyacı olduğundna behsediyor. böle durumlarda da siz uykusu var diye sallar ya da emzirir uyutursanız da yatağına koyduğunda yine o gerilimi atamadığı için uyanacaktır. diye bahsediyor
Tamam iyi güzel hoş da uykuya geçişte emzirmek, emerken uyumak doğal değil mi? Kızım uyanmıyor, o da ben de mutluyuz ama inan onun sdece böle uyuması onun için ileride başka sorunlara neden olacaksa bir an önce farklı bir şeyler yapmam gerek diye düşünerek senden bu konu hakkında yardım istiyorum. Aslında zamanından çalmak istemem ama mailime cevap da verebilirsin, şimdiden anlayışın ve ilgin için çok teşekkür ederim.

Sevgilerimle,

Zerrin
4 Aylık Elif Alya' nın Annesi


Yanıtım:

Sevgili Zerrin Anne,
Bahsettiğin kitapta demek istediği şöyle: bebeğin ağlamasına izin vermezsek üzerindeki gerilimi atamaz. Ama ne zaman? Ağladığı zaman.

Şimdi çözmemiz gereken şu, Elif Alya uyku öncesi uyumak için mızmızlanıyor mu? Hayır. Yok böyle bir derdi. Çünkü annesi birazdan gelecek, onu koklayarak ve anne sütü alarak uyuyacak. Bu onun uyku sistemi. Eğer uyumak için sabırsızlanıyor, sürekli uyku öncesi ağlıyor olsaydı, ok.

Ağlama izni şöyle bir şey; bebek bir şey yaşadı, canı sıkkın ve ağlıyor. Onu hemen pışpışlamakla, memeyle susturmuyoruz. Ağlayıp gerilimini atlatmasını bekliyoruz. İleriki dönemde ise şöyle olabilir; diyelim ki emekliyorken yada ayakta durmaya çalışıyorken dengesini kaybetti ve düştü,bir yere çarptı vesaire. Canı yandığı için ve bu durumdan hoşlanmadığı için ağlamaya başladı. Hemen bebeğe, "yok bir şey, geçti" demiyoruz. Çünkü geçmedi, acı hala orada.Acının geçmesini veya gerilimin bitmesini birlikte bekliyoruz.Kucaklayıp, hafif hafif okşayıp ağlamasını tamamlaması için bir köşeye çekiliyor, ağlamasının bitmesini rahatlamasını bekliyoruz. Eğer gerilimini atmasına izin vermezsek, ileriki yıllarda bir travma yaşadığında başa çıkmasını beceremeyebilir. Kendi acısını yaşayamadığı için bu daha derin komplikasyonlara neden olabilir demek istiyor bence yazar.

Eğer uyku öncesi böyle bir gerilim varsa endişelen derim. Yoksa hiç kafana takma. Sen doğru yaptığına içgüdüsel olarak eminsen eğer hangi kitapta ne yazarsa yazsın, çok önemli değil bence.

Sears' ın A'dan Z'ye Bebek Bakımı kitabını öneriyorum. Doğumdan tuvalet eğitimine kadar herşey var :)

Biz Ata ile neler yaşadık? Anlatayım;
Ata ilk 3 ay özellikle akşamları ağlayan bir bebekti, ben de ağlamasını saygıyla dinlerdim. Tabi çok dayanılmaz bir şey anne için ama onun ağlayarak gerilimini atmasına izin verirdim.Ağlar ağlar ağlar, sonra emer ve uyurdu. Uyumak için ağlamazdı. O nedenle uyku öncesi biraz emip, gevşeyip uyurdu. Burada beni ve Ata'yı rahatsız eden hiçbir şey olmadı.

Yürüme döneminde de şöyle, düştüğünde "Aaahahahha, hiçbirşey olmadı ki, geçti, geçti","Aaa,bak uçak, araba, dü-düüt" diyenleri hemen susturup, Ata'yı kucaklayıp ağlamasının bitmesini sağlardım. Elimle bir yandan başını okşar, bir yandan "Canımmmm,düştüğün için canın yandı ve korktun.Bunun için ağlıyorsun, haklısın bir tanem" diyerek onu anladığımı anlatmaya çalıştım. Zaten 2-3 dakika geçmeden sakinleşiyorlar bebişler :) Bu bizde hala böyle...Büyükler anlamakta güçlük çekiyor ama ben Ata' nın acısını farketmesini, kendine tanımlayabilmesini, tam olarak neyinin olduğunu anlayabilmesini istiyorum. İleride neyin var, yüzün asık dendiğinde "hiç" demesin. Anlatsın içinden geldiği gibi...

Özetle sevgili Zerrin Annecim; Uyku öncesi gerilimi varsa ve ağlamak istiyorsa memeyi dayayıp susturmaya çalışmak acısını bastırmak olabilir ve bu da kişiliğinde ve hayatında zorluklar yaşatabilir deniyor anladığım kadarıyla.

Annelik kitaplara sığmayacak kadar canlı ve sonsuz birşey. O nedenle hislerine güven diyorum son söz olarak.

Sevgilerimle, kızını kokluyorum :)


Neleri neleri düşünüyoruz yahu. Bilinçli anne olmak, bilinçli bebekler yetiştirmek böyle inceliklerle dolu uzun bir yol anlaşılan. En güzeli ise bu yolculuğa aşkımız bebeğimizle ve sevdiklerimizle çıkmamız, öyle değil mi?

Bu maili okurken çok mutlu oldum. Doğalcı, bilinçli ve titiz yaklaşan bir anneyle tanışmak beni çok mutlu etti beni. Ne diyeyim; çoğalsın böyle anneler :)

SEvgiler

10 yorum:

  1. Aylin kitabı çok güzel tercüme etmişsin :) Bu arada ağlamak konusundaki hareketin hoşuma gitti. Tam olarak yapmak ta bu ara mevcut krizlerimizde biz de bırakıyoruz, ama bazen başa çıkılamaz haller de oluyor ...

    YanıtlaSil
  2. Dante 3 yaşına kadar emerek uyudu, 8 aydır memeyi bırkalı beri, döner kıçını uyur, hiçbir psikolojik sorunu da yok, bırakın emsin, sizin ve onun şikayeti olmadığı sürece gerisi boş...ay Aylin başlıcam gene uzun uzun yazmaya, 4 yıldır dilimde tüy bitti. Anladın sen...

    YanıtlaSil
  3. Evacığım, 2 yaş krizleri mi yoksa? :) Beğenmene sevindim, güzel hareketler bunlar öyle değil mi? :)

    YanıtlaSil
  4. Yaz Açalyam yaz. gurum benim :)))

    YanıtlaSil
  5. Her şeyden önce içimdeki sese çok güveniyorum. Her şeyin doğalından yanayım. Annelik iç güdüsü çok ayrı bir şey. Hele emzirmek kızımın bana tattırmış olduğu duygulardan en güzeli! Ama kitapta okuduğum o cümleler, acabalar sardı bi yanda beynimi, uyku eğitimi olmalı mı, kendine kendine mi uyumalı daha bu kadar küçükken diye düşünceler beynimi kemirmeye başlayınca Aylin Annemiz de aldık soluğu:)
    ben de kızım da bu durumdan hiç ama hiç rahatsız değiliz. Dilerm kızım da benim gibi(3.5 yaşına kadar emmişim) Dante gibi uzun bir süre emer. Sevgilerimle...
    Elif Alya'nın annesi Zerrin

    YanıtlaSil
  6. Peki Aylin anne ben ne yapayım sence? Benim kızım da emerken uykuya dalıyor. Simdi 5 aylık. 10 aylık oldugunda calismaya baslayacagim. Ben yanında yokken nasil uyuyacak? Ben sence devam etmeli miyim emzirirken uyutmaya?

    YanıtlaSil
  7. Aylinanne seni emziren anneler grubundan tanıyorum. Bu yazına bayıldım. Sanki içimde bilip de unuttuğum, emin olamadığım şeyleri su yüzüne çıkardı. Kaç gündür annemlerin 4 aylık kızım ağlayınca AAA OOO Bak top kuş böcek diyerek susturmasına içten içe gıcık oluyordum. Kucaklarından alıp tamam kızım canın sıkıldı haklısın falan deyip sakinleştirmeye çalışıyordum. Demek içgüdüsel birşey bu aslında. Ağlama izni lafı çok hoşuma gitti. Babam da benim ağlamama izin vermezdi çok sinir olurdum daha çok ağlardım :)

    YanıtlaSil
  8. Bernacim, simdi gordum sorunu gozumden kacmis, ozur.kime emanet edeceksin yavrunu bilmiyorum ancak uyutacak kisi sen olmayacagin icin meme arayip direnmeyebilir. Iyi dusun hep. Evladina guven :) not: oglum 16 aylik ve emerek uyuyor. Ancak babaya, babanneye ve annanneye direnmeden uyuyormus. E biliyor kucuk Adam :) cunku onlarda memme yok :)))))

    YanıtlaSil
  9. Gozde merhaba, ever cocuk - bebek anneye gelmek icon, meme icin, uyku icin aglamiyorsa icini dokmesine izin vermek cok saglikli olur diye dusunuyorum.Sevgiler. Bebegini kokluyorum :)

    YanıtlaSil
  10. Aylin Anne,

    "Eğer uyku öncesi böyle bir gerilim varsa endişelen derim" demişsin. Ne demek istedin acaba? Bizim uykuya geçiş problemimiz var da. Meme ve sallanmayı istemiyor bir süredir. Uyuyamazsa da ağlıyor...

    YanıtlaSil

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsan durma, yaz. Haydi yorumla :)