31 Temmuz 2010 Cumartesi

Emzirmeye Yeni Başlayan Anneler İçin Notlar



Sevgili Anneler,

Hepimizin bildiği durumları öncelikle alt alta yazalım:

1.Ülkemizde "tombul" hatta "obez" çocuk hayranlığı var.
2.Doktorlar bebeğin şeker ve dieğr kan değerlerini ölçmeden, annenin uyku,beslenme biçimini, çalışma yaşantısını sorgulamadan KAFADAN MAMA VERİYORLAR.
3.Annelere "sütün yetmiyor" baskısı yapılıyor bir şekilde; anne,kayınvalide,komşular,arkadaşlar vesaire vesaire.
4.ÜLKEMİZDE EMZİRMEYİ ADAM GİBİ DESTEKLEYEN TEK KURUM BENCE SAĞLIK OCAKLARI.Hangisine giderseniz gidin "MAMA VERMEYİN" diyor doktor ve hemşireler.
5.Peki biz de doğum yapıyoruz, etrafımızda doktorlar,hemşireler oluyor. Niçin ilk fırsatta MAMA diyor bu sağlık çalışanları??? Sağlık ocağındaki de doktor, özel hastanedeki de... Nedeni basit: mama firmaları sağlık ocağında çalışma yapamıyor, anlatabiliyor muyum? ANNELER EMZİRME İÇİN YÜREKLENDİRİLMİYOR, EĞİTİM VERİLMİYOR.
6.Sağlık Bakanlığı son yıllarda denetimlerini daha da arttırdığını söylüyor emzirme ve mama konusunda ama yetişemedeği çok yer var anlaşılan. 100 gram eksik alan bebeğe bile mama başlatan doktorlar var. PESSS!!!!
7.Anne sütü bir şekilde gölgede bırakılıyor: oysa anne sütünden sadece beslenmek için protein,vitamin geçmez, savunma hücreleri geçer.Şefkat geçer,sevgi geçer,huzur geçer,gevşemesi için gerekli olan ne varsa hepsi geçer.
8.Emmek huzur verir bebeğe, ilk başlarda değil 2 saatte 1, 10 dakikada 1 bile isteyebilir bebek. NE ZAMAN İSTERSE VERİLMELİDİR, bu konuda annelerin kafasını karıştırıp iç seslerini dinlemesine imkan vermiyor sağlıkçılar, çok bilmiş etrafındakiler vesaire.
9.TV de, internette, şurada burada heryerde ANNE SÜTÜNÜ ÖVEN ve EMZİRMEYİ DESTEKLEYEN VİDEOLAR DÖNMELİDİR.
10.İlk 6 aydan sonra anne sütü beslemez gibisinden asılsız bir safsata dolaşıyor nedense. Oysaki bebek beslenmesinde omurga anne sütüdür. Doktorumuz :Beslenmenin kemiğidir anne sütü, püredir,çorbadır,ıvırdır zıvırdır, bunlar anne sütü alan bebeğe takviye olarak verilir demişti.
11.İlk iki yıl bebeklerde ORAL DÖNEMDİR, bu dönemde bebek emmek ister, emme içgüdüsü ne kadar çok tatmin edilirse bebek sağlıklı gelişir, ileride oral dönem kompleksileri olmaz.Ayrıca herşeyi ağzına atmasının sebebi oral dönemi yaşıyor olmasıdır.
12.Bebek memeyi bırakmadan anne memeyi çekmemelidir, aksi takdirde anneye karşı oluşması beklenen güven duygusu yara alır.Kapıda telefon misafir şu bu bilmem ne:ANNE EMZİRİRKEN DÜNYA BEKLEMELİDİR.


Güzel anneler,
Ben apar topar sezaryen olmuş bir anneyim. İlk günler bebeğim istediği kadar anne sütü alamadı, ilk ay 600 gr aldı."SINIRDA KİLO ALMIŞ,BEBEĞİNİZ BESLENEMİYOR,MAMA VERECEKSİNİZ" demişti doktor. Ööööyylleeeeeeeeee çoooooooooooook üzülmüştüm ki, bayılacaktım o an. Hele ruhumdaki sızıyı asla anlatamam, ama siz beni anlarsınız.

Odadan çıktım, 2 adım attım, "mama mı"? dedim. Ne maması???
Etradımdakilerden bazıları "sütün yetmiyor" dedi.
Eşim anında "Aylin bir daha sütüm yetmiyor demeyeceksin, bunu sen söylersen tabi yetmez, senin sütün var, kendine güven" dedi.Minnettarım ona. Bir erkek olarak duruma daha çok hakimdi............İlk ay biraz verdik.Sanki siyanür,civa ne bileyim amonyak veriyormuşum gibi hissettim.
Bu arada sağlık ocağına da gidiyoruz biz. SÜPERLER! Hep anneye emzirme ve sütü arttırma ile ilgili destek veriyorlar. Küçükyalı Sağlık Ocağı hemşire ve doktorlarına minnettarız. Oraya gittik. Sınırda kilo almış ama sık sık emzirin, GECE süt hormonları daha iyi salgılanır, bol bol emzirin demişlerdi.
Yine Ayça' nın önerdiği gibi, daha önce emzirdiğiniz memeden başlayın emzirmeye, doygun ve yağlı süt kalmıştır, bebek onu iyice çeksin, ondan sonra diğerine geçin demişlerdi hemşireler. Yoksa sürekli sulu kısmını verirsiniz, işte esas o zaman bebek doymaz dedi.
"Bol bol su için, taze meyve sebze yiyin, dinlenin" sütünüzü huzurla vermeye gayret edin demişti doktor. Ne güzel demiş, bir daha teşekkür edeyim gördüğümde.


Sadede geleyim, 2. ay mamayı bıraktım, zaten günde toplam 30 cc bile vermiyordum. Ha babam de babam, inala emzirdim. Bebeğimi göğsümden hiç indirmedim, kokladım, şarkılar söyledim, dans ettim, şakalaştım, konuştum. Derkeeeeeeeen sütle beslenir oldu. Sağmayı da kestim ben, biberonla anne sütü vermek bana pek bir garip gelmişti. Ondan sonra taaa 4. ayda kendi hazırladığım taze meyve püreleri ve muhallebilerle destek almaya başladık.
11 aylık olmak üzere
Sabah uyanınca,
İkinci sabah uykusundan önce,
Öğlen,
İkindi,
Akşam
Uyumadan önce ve
Gece boyunca
Ne zaman isterse emziriyorum. Kilo alımı sınırdaymış ama kim takar. O anne sütüyle gerekli ne varsa alıyor obez olmasa da olur.

Siz de öyle yapın. Bol bol emzirin, sütünüze güvenin, bebeğinizle hep aynı odada uyuyun, onu bol bol koklayın.O sütler şakır şakır gelecek, gelmese de bebeğiniz mutlulukla emip doyacak sevgili anneler.

Sütünüz bol neşeniz daim olsun. Güzel meleklerinizi koklarım.

Son not: Sağlıklı nesiller anne sütüyle büyür.

Sevgilerimle

Aylin

7 yorum:

  1. Seni yeni tanıdım! iyi ki de tanıdım! Emzirme grubunda gördüğüm bu mesajına hayran kaldım. Emzirme bayrağını böyle cabbar annelere devrettik ya artık gözüm arkada kalmaz! Bayıldım sana Aylin, gel bana bahçede kahve içelim. Yok, senlen evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyom, o da olur :o)
    Sevgiler okyanus ötesinden.

    YanıtlaSil
  2. HARİKASINN!!

    Bu bilgileri yeni doğum yapmış annelere nasıl duyurabiliriz? :)

    Sütünün yettiğini İlla gögüslerinin sert olmasını bağlayan, internet kullanmayan annelere nasıl duyuracağız! :s

    YanıtlaSil
  3. Herkes etrafındaki annelere anlatsa... Nasreddin Hoca misali yani :)) Bilemiyorum, yakında emzirme haftası başlıyor, o dönem için bir etkinlik yapmalıyız. ŞART artık ŞART! Yorumlarınız için teşekkür ederim, ben de sizleri tanıdığım için çok mutluyum :)

    YanıtlaSil
  4. Diğer iiki yoruma katılmamak mümkün değil. Bir iki gün önce blogunuzun tamamına yakın kısmını okudum,çok hoşuma gitmişti size de yorum bırakmıştım.. Aynı akşam yazdıklarınızı blogunuzdan kopyaladım hemen eşime gönderdim.. Şuan yazıcıdan cıkmış dosya halinde başucumda... bir kaç ay sonra tereddütsüz uygulayacağım çünkü yazdıklarınızı.. Bir ara bir kitap almayı düşündüm,ama şimdi vazgeçtim.. Bir ANNENİN tecrübesinden daha gerçekçi ve üstün olamaz bir kitap.. Takipte kalacağım,eşim de öyle... yazılarınızı birlikte okuyoruz :)

    YanıtlaSil
  5. Hay allah, ben çok mu duygusallaştım nedir? :))) Seddosh, yazdıklarınızı okuyunca gözlerim doldu. Bu kadar faydalı olacağıma inanamıyorum. Allah bebeğinizi güle güle büyütmek nasip etsin.
    Daha dikkatli ve bol yazacağım o zaman.Yorumunuzu gördüm ve yanıt yazdım ben de... :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Yanında yürüyen olarak desteğim seninle...

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkür ederim aşkım.desteğinle güzel günlere :)

    YanıtlaSil

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsan durma, yaz. Haydi yorumla :)