28 Temmuz 2010 Çarşamba

Doktorlar kime hizmet ediyor?




Anne doğumunu yapar hemen emzirilmesi istenir ama ondan sonrasında lohusa kafasıyla o zavallı kadıncağıza herkes birşey söyler.






En zoru da "sütün yetmiyor", "bebeğiniz sütünüzle doymuyor" denmesidir.









  • Bebekler ülkemizde ilk fırsatta mamaya başlatılıyor.



  • Doktorlar ilk fırsatta belirli markaların ürünlerini öneriyor.



  • Geçenlerde emziren anneler grubunda " 100 gr eksik bebeğinizin kilosu, mamaya başlayalım" diyen bir doktor örneği okudum. Annenin üzüntüsünü tahmin edebiliyorum.






Artık kanım donuyor.






Hangi firma ne kadar çok ve verilmi(?)çalıştıysa hekimler onun markalarını öneriyor.



"Birşey olmaz,beslenmesi için şart" diyen doktorlara ise daha da gıcık oluyorum.









  • Artı olarak "annelere emzirme eğitimi verilmiyor"



  • Doktorlar emzirmeyi 6.aydan sonra ikinci plana itiyor.Halbuki bebek beslenmesinin temel omurgası anne sütüdür, ek gıdalar, adı üstünde "ek gıda" bu "ek gıda"... Mamaya başlatınca ne kazanıyorlar? Ne vaad ediliyor, çok merak ediyorum.



  • Sağlık ocakları "mama vermeyin" sizin sütünüz mutlaka yeterlidir...



  • Özel olarak bir şey yapmanıza gerek yok, meyve sebze yiyin, bol bol su için diyor.




Çok haklılar, bütün bunlar yeterli. Peki aç Afrika'nın siyahi anneleri ne yapıyor? Yağmur ormanlarındakiler??? Kafaları bu kadar karışık mıdır sizce?




Bir de kafede,restoranda emziren annelere yapılan tacizi eshefle kınıyorum.




Bu hale gelmemizi anlamıyorum ve soruyorum "suçlu kim?"



6 yorum:

  1. çok haklısınız, annelik dürtüsü ile karışık olarak yanlış yapma korkusu birleşiyor ve en bilinçli olanımız bile mamaya başlayabiliyor.Yaşasın evet, iyi ki internet ve anne grupları var.Bu sayede çok şey öğrendik. :)

    YanıtlaSil
  2. doğum yapmış bir anneye en son söylenecek sözler :
    -bebek aç mı acaba
    -sütün var mı
    -neden ağlıyor doymadı mı
    -mama versek mi

    YanıtlaSil
  3. evet evet, en kötüsü bunlar...

    olmaması dileğiyle

    YanıtlaSil
  4. evet evet, en kötüsü bunlar...

    olmaması dileğiyle

    YanıtlaSil
  5. Ah Aylin.. yarama parmak bastın. Hamileliğimde minyon bebek teşhisi konmuş, 2.200 doğmuş ve her ay 400 gr. almış minik bir meleğin annesi olarak öncelikli hedef olarak ilk 6 ay sadece anne sütü vermek için nasıl mücadele ettim bilemezsin. Başta mama verme heveslisi doktorlara, ardından yine mama hayranı aile büyüklerine nasıl direndim bir bilsen. Ailede hedef haline geldim, herkes Duru'nun minyonluğunu benden ve sütümden biliyor desem yeridir. Ki sözüm ona kültürlü aileler sayılırız.

    Ben mama konusunda geldiğimiz bu noktayı, doktorların ve mama firmalarının ticari kaygısının yanısıra, insanoğlunun dönüp kendine bakabilme, kendini eleştirme becerisinden yoksun olmasına, biraz da Türk insanının bilgi tembeli yapısına bağlıyorum. Tıpkı ilaçlarda olduğu gibi mamanın da ileriye dönük zararları son yıllarda yapılan çalışmalarla ortaya çıktı. Bizim annelerimiz zamanında mama bir insanın bebeğine sunabileceği en güzel besin olarak sunulmuş sofraya. Onlar da her anne-baba gibi çocukları için en iyisini isteyerek sorgulamadan dayamışlar bizlere mamayı. Ve bugün kabullenmek istemiyorlar o zaman farkında olmadan yaptıkları hatayı. Bu uğurdu yeni çalışmaları okumayı, bilgilenmeyi reddeiyorlar. Şu an ailede "anne sütü fanatiği" olarak isimlendirilmiş olan bendeniz ne zaman onlara mamanın zararlarını saymaya kalksam, çabalarım hep "biz size mama verdik de ne oldu?" duvarına çarpıyor.. Eşim de, ben de alerjiğiz, allah korusun ama ileride bizi ne gibi kalp, damar rahatsızlıkları bekler belli değil söylemlerim ise adeta havada asılı kalıyor...

    Ben çok yoruldum ve benim minik meleğim de güzel güzel kilo alıp annesini hiç desteklemeyince 6. ayın sonunda savaşı kaybettim. Doktor sonunda mamayı tabiri caizse emretti ve mama meraklıları üstüme abandı yeter diye.. Bundan sonrasında elimden gelen tek şeyi, yani mama ile beraber mümkün olduğunca anne sütünü almasını sağlamaya çalışacağım.

    Ve en acısı, şimdi de anne sütüyle karıştırılabilen mamayı beğenmiyor bizimkiler. Geçenlerde "bu mamadan değil bildiğin fabrikasyon mama ver" gibi tabansız bir laf ettiler.. Sütüme kızımdan ziyade ailenin alerjisi var anlayacağın.

    Herkese tüm kalbimle bol sütlü günler ve süt dostu bir aile erkanı diliyorum.

    Sevgiler, Eylem

    YanıtlaSil
  6. Eylem, ço kzor bir mücadeleye girmek zorunda kalmışsın, üzüldüm okuyunca ama direnişinle gurur duydum. Mama firmaları bastırıyor bir güzel ve herkes iyi olduğuna kannati getiriveriyor. Bu nedenle etrafa karşı direnmek daha füç oluyor ama ben seni çok takdir ettim. Anne sütüyle karışan mamalara devam, etrafındakilere benden çok selam!

    :)

    Fabrikasyon yemekleri her akşam yiyorlarmıymış bir sor bakalım?

    Canlılık enerjisi olmayn besinler hastalık yaratır.Chi enerjisi olmadığı için, suni olduğu için başta alerji yaratır, gerisi senin dediğin gibi.

    Ailen detoks yazımı okuyabilir mi acaba? Belki kendi beslenmelerine de çeki düzen verirler :))))))

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsan durma, yaz. Haydi yorumla :)