13 Ocak 2011 Perşembe

Dizi isgaline karsı anne cephesinde son durum nedir?

Son gunlerde yeni yayina giren bir dizi ile ilgili cilgin bir tartisma ulkenin gundemine oturdu. AMA gelin gorun ki bizim hayatimizi zerre kadar etkilemedi bu olay. Misafirlerimizin dostlarimizin durmaksizin bunu konusmasi beni son derece rahatsiz etti soniki gundur. Neden mi? Bir dizi yayimlaniyor, birileri begeniyor, birileri begenmiyor, hatta konuya hukumet, hatta hatta basbakanel atiyor!!!! Ne komik, ne kadar trajikomik! Demek ki herkes televizyonkolik bu memlekette. Ulke meselesi oluyor dizilerin icerigi.

Gecen gun ogretmenler odasinda ayni konunun siyasi kutuplasmaya varincaya kadar cilkinin cikarilmasi da beni cok rahatsiz etti.

Neden mi??? E hani dizi izlemiyordunuz siz???ogretmenlerin isi gucu dizi kritigiyse bu memleket cahiliye devrindedir. Bu apacik bir delildir. Bundan daha acik bir delil vardir ki o da Hukumetin konuyu ulke gundemine almasidir.

Yazik ki ne yazik!

Hadi herkes samimi olsun, kaç saat tv izliyorsunuz?

Hangi dizileri takip ediyorsunuz?

Cocuğunuza kaç saat ve en önemlisi neler izletiyorsunuz?

İlk yanıt benden; eşi film yapımcısı ve televizyoncu olan bir öğretmen anne olarak söylemeliyim ki "biz hiç dizi izlemiyoruz". Ata uyuduktan sonra movie kanallarını zapliyor sonra da kapatıyoruz . Hiç eskimedi yani biz televizyon. Ata ise çok bunalır catlar patlarsa en fazla 15 dakika olacak sekilde bebek kanallarından birini izliyor.

Çünkü beynimizi tirmalamalarini, gereksiz yere işgal etmelerini istemiyoruz. Hele ki Ata'nin!!!

Bu hengâmenin aslı toplumuhendisligi sürecinin bir sonucudur bana kalırsa. Kuru gürültüye kanip ağzımızın tadını bozacagimiza sohbet edip, ortak birseyler okumak gücümüze güç katmak daha akıl karı bence, bizce.

Merak ettigim annelerin ne izlediği, ne izlettigi ve ailenin zaman geçirme hayatı yasama kültürünü nasıl yonettigidir.

13 yorum:

  1. Eşim tam bir dizi kolik yok yok Tv kolik.Ama benim dırdırımdan bıkmış olacak ki Yağız uyuyana kadar Tv ye yaklaşmıyor.Yaklaşsa bile haber kanalları doğrultusunda ilerliyor zapinglemeleri.Ben Tv sevmiyorum eskiler demişya " aptal kutusu " diye , işte bende öyle düşünenlerdenim.Bazen film izlemek için tv ye takıldığım oluyor ama dizi konusunda kısırım.İzlemeyi ve takip etmeyi sevmiyorum.Hele ki dizileri sinema uuznluğunda çekmiyorlar mı hepten cinnet geçiriyorum.Resmen akşamalrı çalmışlar toplumdan.İnsanlarda dizi konuşmaktan unuttu toplumsal meseleleri.Yarama parmak basmışsın bende yorumda bitmez serzenişte bitmez.Keşke alkol yerine RTE tv saatlerine yasak getirse.Eskisi gibi akşam 00:00 da kapansa tv ler ve bu yüzden her yayının saati kısalsa.nasıl hayal ama ? sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Benim oğlum akşam 8 de yatıyor Aylin , o zamana dek ben TV falan seyretmiyorum zaten evlilik programları bir de bıkkınlık veren yemekteyizleri açmaya gerek de yok. Doruk yatınca "Salı geceleri Öyle Bir geçer Zaman ki" dizisini keyifle izliyorum. Bir de malum tartışmalı "Kanuni amcamızın" dizisine bakıyorum bu aralar.Fırsatım olursa da "Yahşi Cazibe" diye bir komedi var bazen da ona..Topladık 3 dizi etmiş, bazen yorgunluktan yatakta TV ye bakarken 22.30 gibi sızıyorum zaten. Doruk TV seyretmiyor ama çok bunaldığımda veya onu oyalama kapasitem çok düştüğü zaman 15-20 dakika Baby Tv veya Baby First açıyorum. 1 yaşını geçti , bana göre arada nefes alabilmek için bu kısa molaları vermekte bir mahzur yok. Sevdiği 1-2 müzikli animasyona denk gelirsek 20 değil 25 dakika olursa da izin veriyorum. 5 dakika fazla seyretti diye çocuk asosyal veya aptal olacak değil. Ama bu 2 kanal haricinde TV ye bakması, şiddet, gürültü, simetrik olmayan görüntüler ve argo/ küfür içerikli yayınlar seyretmesi yasak.
    Bunlar da benim cevaplarım :)

    YanıtlaSil
  3. Son dönemdeki diziyi sırf merakımdan seyretmeye çalışıyorum.Çalışıyorum çünkü kızlar zaten saat 10 gibi yatıyorlar onlar yatana kadar bizde dizi açılmaz ya da film onlarda daha önceki yazılarımdan belki görmüşsünüzdür televizyona radyo muamelesi yaparlar.Berrak Calliou yu çok sevdiği için bir tek onu geçer karşısına seyreder.Onun dışında aman kaçırmadan takip etmeliyim dediğim bir dizi yok.Kızlar uyuduktan sonra eğer güzel bir film yoksa genelde kapatırım televizyonu.A bir de maç hastası bir eşim var o evdeyken eğer varsa kızlar uyuduktan sonra maç seyreder.

    YanıtlaSil
  4. Aylin,
    Biz de tv hiç açılmıyor.Ben hiç seyretmiyorum,sıfır.Eşim de öyle.Ali'ye bazen açıyorum baby tv'yi falan,istiyorum ki biraz izlesin,yok çocuğun umrunda değil,izlemiyor!Yoksa Sena'nın dediği gibi 15-20 dk. hatta yarım saat izleyiverse,bana da iyi gelecek.Ama henüz ilgisini çekmiyor galiba.
    Onu yatırdıktan sonra da bilgisayarda vakit geçiriyorum.

    YanıtlaSil
  5. çok güzel yazmışsın. kurgular, saçmalıklar memleket meselesi olmuş. facebookta paylaştım izninle.
    bu arada çayım geldi , çok teşekkürler, 1 günde ulaştı. umarım sütüm artar.
    züleyha

    YanıtlaSil
  6. bu arada aylin hanım çayı nasıl kullanacağım

    YanıtlaSil
  7. fatma zehra çarman13 Ocak 2011 22:54

    Bizde eşim çok tv düşkünü..Spor kanalları, haberler ve bir iki dizi takip ediyor düzenli olarak.Ancak Zeynep uyanıkken tv ye gözü kaymaya başladığından beri eşim de daha az izlemeye başladı.Neyseki kızım 8'de uyuyor.Bense tv den çok interneti tercih ediyorum.Kızıma ise yapabilirsem 3 yaşına kadar izletmek istemiyorum.Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  8. evimizde tv yok, cocuklarla alakali degil, hic olmadi,

    sevgiler,

    asna

    YanıtlaSil
  9. Cevap yazarken çok uzun sürdüğünü fark ettim, ben de bir yazı yazıyorum blogumda bu konuyla ilgili.
    Özetle kızım yatana kadar TV açılmıyor, kızım da açık TV gördüğünde dönüp bakmıyor zaten.
    Oyalamak istersem youtube sağolsun, kızım bilgisayarın şarkı dinlemek için icat edildiğini sanıyor :)

    YanıtlaSil
  10. Ayyy Aylin,

    Acalya'ya da yazdim ayni seyi, sana da soyliyeyim. Hamileligimin son zamanlarinda annem geldi. Biz de Turk kanallari yok. Internetten hadi bulalaim biseyler dedik, arkadaslarin tavsiyesi uzerine 1-2 dizi gordum (gordum diyorum cunku ancak 1-2 dakika dayanabildim) rezalet. Anneme soyledim komedi bulalim belki onlar icimizi acar diye. komediler de kaba kuvvet, biris odunla oburunu kovaliyor bu arada arkada gulme efektleri, birisi birisini asagiliyor orda gulme efektleri falan. Cok cirkindi. Turkiye'ye donunce de cok sasiriyorum. Ben Turkiye'ye dondugumde Amerika'da yayinlanan "deperate house wifes" dizisini Turk bir arkadasimdan duymustum. Inan cok sasiriyorum. Bir de icinde olmayip uzaklarda kalip tekrar Turkiye'ye donunce insan iyice sasiriyor.

    YanıtlaSil
  11. ben de sasira, sasira bi hal olmusum yanliz! =) travmaya ugramisim gercekten demekki!

    YanıtlaSil
  12. ben de turk kanallarini izlemiyorum.. eskiden tr'deyken cnbc-e dizilerini takip ederdim ama.. simdi hollandada yasiyoruz ve sabahlari sadece hollanda kanallarinda haberlere bakiyorum. aksamlari film ya da belgesel izliyoruz. 2-3 tane takip ettigimiz amerikan dizisi var. haftada bir ya da iki gece de onlar.. bebegim dogduktan sonra uc yasina dek tv izletmeyi dusunmuyorum.

    YanıtlaSil
  13. özet yorum: blogger anneler dizi izlemiyor ve çocuklarına tv yi ciddi bir titizlikle izletiyor. Katılanlar? katılmayanlar?

    YanıtlaSil

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsan durma, yaz. Haydi yorumla :)