24 Ocak 2011 Pazartesi

Bebeklere uyku egitimi şart mı?

Bence uyku tekbasina ele alınmaması gereken bir şey. Gün icinde yorulursanız erken uyursunuz, ağır yerseniz ne olduğunu anlamadan sizar kalirsiniz ya da kafanıza birsey takılırsa sabaha kadar gözünüzü kirpmazsiniz... Gibi...

Ben uyku danışmanı değilim ama egitimciyim. Söyleyeceklerim daha çok annelerin daha insancıl ve süreç odaklı yaklaşmaları seklinde olacak. Uyudun da nasıl uyursa uyusun derseniz ayvayı yersiniz. Uyku bütün bir gunün eseridir. Gündüzü rutine oturtmazsaniz gece bekçisi olursunuz tabi olarak. Ayrıca dış, büyüme atağı, gaz, reflu, burun tıkanıklığı, alerji, anneye güven, huzur icinde uyuma gibi etmenleri kontrol etmezseniz ve üstüne uyuması için olmadık yöntemleri denerseniz yine ayvayı yersiniz.

Ukala ukala yazıyorum kusura bakmayın ama herseyi sallayip uykuya gelince Aslan kesilen ve el kadar bebelere ferberin uygulayan anneleri okuyup dinledikce kada aradım geliyor. Bir de ballandira ballandira yazıp ise yarıyor demiyorlar mı?.... İki tane çakmak lazım!

Şimdi o ağlatmaya meraklı annelere sunu soruyorum;

" diyelim ki yatalak hastasını, yuruyemiyorsunuz, haliyle tuvalete bile gidecek halınız yok. Öyle ki konuşup derdinizi anlatacak gücünüz de yok. Bir sekilde size bakıyorlar; yemek, mama su... Ancak kokularınız var; acaba benden bıkarlar mı? Acaba beni terk edip giderler mı? Beni bu halimle bile seviyorlar mıdır??? Bunun gibi pek çok korku ve endişeniz var diyelim.

Anneniz gündüz gelip doyuruyor, ilgileniyor ve mutlusunuz. Haliyle iciniz geçiyor ve uyuyorsunuz. Saatler ilerliyor, gece oluyor, karanlık ürkütüyor, endişeler basıyor ve uyuyamiyorsunuz. Üstelik o sevgili annenizin basınıza gelip öpüp koklayip sakinlestirip elinizi tutmasini beklerken o kapıdan " hadi uyu yavrum" gibisinden yuzeysel bir davranisla yaklaşıyor size. Oysa ki annenizden şefkat bekliyorsunuz.

Ağlamaya başlayınca da fırça yiyorsunuz diyelim. Yasınız da olsun 33... Koskoca kazık kadarsiniz ve ağlamanıza karşılık anneniz uzak duruyor. Ne yaparsınız? O an ne hissedersiniz??

Lütfen yanıt verin????

Hissedeceginizi düşündüğünüz şey her ne ise, aglatarak uyutmalı sırasında o minicik insana hissettireceginiz şey o dur iste!
.......

Uyku sorununuz varsa size Heather Welford' un "bebek ve cocukların uyku sorunlarına çözüm" isimli kitabini öneririm.

Bu kitabın 76. Sayfasında hislerime Tercüman olmuş bir paragraf var. Soyle "hangi yasta olursa olsun, kendiliğinden uyuyabilmesi için ya da tekrar uykuya dalması için, bebeğinizin ağlamasına izin vermeyi öneren 'uyumaya yardımcı olmak' için geliştirilmiş birçok yaklaşım vardır. Bu yöntemler, gereksinimlerini ifade eden bebeğe yanıt vermeyi önermek yerine ebeveyni çocukla karsı karşıya getiren bir cocuk yetiştirme bicimi oluşturmaktadır.

Ağlayan cocugunuzla ilgilenmek onu 'idare eden' durumuna sokmaz. Bunun yerine ona sıkıntısıyla ilgilenip, sıkıntısını gidereceğinizi öğretir.

Cocuğunuz ağlıyor ve hiç kimse ilgilenmiyorsa, nekadar kötü durumda olsa da kendi basına olduğu hissine kapılmasına neden olabilir.

Cocuğunuzun gercekten bir sorunu olmadıgından hiçbir zaman emin olamazsınız. Susamış, korkmuş..... Vb gibi pek çok şey olabilir.

İnsanlik evriminin tarihinde, güvenlik ve ısınma nedenleriyle küçük cocuklar hep birinin yanında uyumuslardir. 21. yy cocuğu için bunu değiştirmek demektir; bu yapılacaksa yumusakca yapılmalıdır.

Cocuklar şüphesiz bağımsızlığı öğrenmelidir. Ancak bunu öğretmek için önünüzde 20 yıl varken neden acele ederdiniz?" diyor kitap...

İyi ki de diyor. Okurken "oh be" dedirtiyor.

Su febreri öven ama gelişim denen sürecin kendisinden zirnik kadar anlamayan annelere kapak oluyor!

Böyle aglatip depresyona sokuyorlar ya bebeklerini, haberler yok. Ergenlikte alacaklar ağızlarının paylarını hanımefendiler....!

Benden söylemesi.

Siz bu ferbercilere uymayın.

Öptüm hepinizi!


Aylin

19 yorum:

  1. Oof of herkes ayrı bir şey söylüyor biz yeni annelerin kafası çorba oluyor. Ben hiçbişey okumamış olsam bebeğimin aklı erip de yalnız yatırınca itiraz etmeyene dek yanımda, en azından odamda yatırırdım. Şimdi o kadar laf dönüyor ki ortada insan çocuğuma zarar mı veririm, anneye bağımlı mı olur falan diye endişelenmeye başlıyor. Ben yanımda aynı yatakta yatırıyorum ve odasını ayırmaya hiç içim elvermiyor henüz(4 aylık olduk). Zaten el kadar bebekleri ağlatma fikri de bana korkunç geliyor ne yalan söyleyeyim, bu yazıyı okuyunca bi içim rahatladı :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Kimin ne dediği hiç ama hiç önemli değil sevgili anne. Önemli olan sag duyumuzun ne dediği. Bir de insan doğasına yumuşak ve iyimser yaklaşanların ne dediği çok önemli.

    Bebek anneye baglanmalidir ki hayata bağlansın. Bağımlılık essek kadar oluncaya kadar her I'sini siz yaparsanız olur. Hani okula gidene kadar çorabını siz giydirirseniz, yemeğini yedirirseniz.... Dr. Sears i okuyun bol bol. Çok iyi ve sağlıklı bilgiler var. Bebeğinizi kokluyor sizi öpüyorum. Not: doğru ve sınırlı sayıda kaynağa başvurun ki kafanız karışmasın :) herkesi dinlerseniz olmaz bence. Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Neyi okudun da buna istinaden yazdın biliyorum ben :)))) Hahahaaaaaa

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim, okuyorum onu da, insan acemi olunca bulduğu herşeyi okuyor :) Yavaş yavaş kafamda oluşuyor ama bi şeyler :) Ben de sizi ve kuzunuzu çok öperim :)

    YanıtlaSil
  5. @fragola evet evet. Zamanla oturacak hersey ve ne yaptığınızı çok iyi bileceksiniz. Önemli olan bebeği incitmemek :) sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Neyi okunuşum Senecigim :) hadi söyle lufffffennn lufffennn :) Ben de merak ettim. Aslında beni deli eden 4 yazı var. Bakalım bu 4 tanesinden birimiymis :)))

    YanıtlaSil
  7. 9 yaşında bir kızım var. 4 yaşına kadar koynuş koynuş yattık. Onun yatağında uykuya dalana kadar onunlaydım o istedikçe. Bunu hiç sorun etmedim. Kendi kendine uyuyacaksın diye hiç ortalığı birbirine katmadım. Ne onu üzdüm sinirlendirdim gecenin bir vakti ne de kendimi. Zamanı geldi kendisi ben kendim uyuyacağım dedi. Uyudu da. Uyuyamadığı ve beni istediği zaman yine yardımcı oldum. Şimdi 3 yaşında bir kızım var. Kolik bir bebekti. Dolayısı ile ayağımızda da salladık, sallanan beşik de aldık, koynumuzda da yatırdık, yaptık da yaptık. Şimdi gayet sağlıklı bir şekilde yatağındad a yatıyor, sallanmaya da ihtiyaç duymuyor. Her ikisi de gayet bağımsız, özgüven sahibi çocuklar. Önemli olan ihtiyacı olan şeyi, ihtiyacı olduuğnda karşılamak. Modern yetiştireceğim diye basbas ağlatmak değil çocuğu. Kitap , onun bunun söyledikleri hikaye. En doğru yöntem yüzyıllardır yapılan. Annelik içgüdüsü...Bir bebeğin neye ihtiyacı olduğunu en iyi annesi bilir.. Sevgiyle

    YanıtlaSil
  8. Merhaba:)
    Ben ferber yönetimini kızıma uygulamış bir anneyim. Ilk bebeğim ve hikayemiz çookk uzun ve çok mucizevi :) O yuzden kizimin uzerine titredim. Ve sadece ben buyuttum. Devamlı okudum, surekli okudum. Artık gozlerim kan çanağı olana kadar okudum ki annemle aramızdaki uçurumlar kızımla benim aramda olmasın. Surekli kucagıma aldim. Devamli sevdim. Hep optum kokladım ve titizlikle buyuttum. Ama "ferber" metodunu şiddetli uygulamadım. Gaddar olmadım. Kızım 4,5 aylıktı henuz. Yanlız bu yontemi deneyerek kızım ve ben çok başarılı olduk. Hatta 4. gunde bitirdik bu islemi. Artık severek, isteyerek tek basina uyuyan bir kızım oldu. Ve neseli kahkahalarıyla da uyandi hep:) Sabahlara kadar emzirmek ve uyuması için kucaklarda dolasmasindan o da kurtuldu ben de. Ve acımasızlık olarak gormeyin lutfen. Ben ki ölürüm ona, ama ferber yontemini oneririm. 4 aylık bir çocugun beyni kayıt yapmaz ve geleceğe izler taşımaz bu yanlıştır!! Ama 6.aydan itibaren yapabileceginiz ve ogretebileceginiz kaliteli uyku sistemini ogretmek epey bir zor oluyor onu biliyorum. Hatta artık 1. yasindan itibaren ferber yontemi iskence olabilir katiliyorum. Artı uyku duzenini ogretmekte de geç kalmış oluyorsunuz. Artık 1 yaşına kadar ne ogrendiyse onu uygulayackatır 7 yaşına kadar. (Tecrübe);) 1 yas ve uzeri bebeklerde artık bebek kayıt islemine baslamistir ve beyin bunu bir sekilde kayit eder. Geçmişe taşır. Her sey en basindan daha kucuklugunden olmalı. 4-6 ay arası bebekler icin "ferber" yontemi cok faydalı ve yararli diyebilirim. Mutlaka bu yaşlarda başlayın. Ama ferber yontemini birebir uygulayip despotta olun demiyorum. Sadece uygulayın. Bu onun ozgurluge ilk adımı ve sizin de özel hayatınıza tanıdıgınız bir başarıdır;)

    YanıtlaSil
  9. @ peral ; ferber ise yaramaz demiyorum ki. Anne uykusuzluktan deliriyor sonra azmediyor, iç seslerine kulağını tıkıyor sonra bebek sizin de dediğiniz gibi 4. Gecede uyuyor. Anne başardım diyor çünkü sürece değil sonuca bakmış oluyor. Aylin anne de yanlış diyor. Ferber sonunda bebekleri uyutuyor evet. Uyumayı öğrettiğinden değil, depresyona ittiğinden.

    Bunun etkilerini hangi blogger momy tartışıyor peki? Kısa vadede sonuc süper. Peki ya bilinç altı??? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Ferber gaddarliktir. Bu devirde uygulayan da yazıp yazıp öven de okumuş cahildir. Kimse kusura bakmasın. El kadar bebeleri aglaymadan uyutmanin yolu sevgili Peral, planlı ve istikrarlı gündüz yaşantılarından gecer. Anne bunlara dikkat etmezse ferber süper der çıkar. Siz uygulamissiniz peki sonuclarihakkinda. Bir psikolafa danıştınız mı? bilinçaltına " annem benim sorunumla ilgilenmek yerine yalnız bıraktı" meajini bıraktığınızı hiç düşündünüz mü? İnsanin temeline yüz üstü bırakılma duygusunun bırakılmasının kişiliği üzerindeki etkisi ne olabilir, ileri vadede? Peki gulucuklerle uyanması yuzeysel olup oral donem bitimi ve fsllik donemde ileride ergenlikte ne gibi dalgalanma ve kırılmalara yol açabilir, uygulayanlara danıştınız mı?

    Rica ederim; nasıl aglattiniz onu 4 gün. Yaşadıklarınızı paylasabilir mısınız?

    Rencide etmek değil, bir uygulayan olarak sizinle birlikte bı konuyu analiz etmenin daha aydinlatici ve Adil olacağını düşündüm, amacım budur. Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. @bozbek; çok doğru önemli olan iç sesler ve vicdan :) kızlarınızı öpüyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Aylincim;

    ben de cok okudum. o method bu method, yaninda yatir, yok yatirma, yok gece kaldir, yok emzirerek uyutma derken, sonra amaaann dedim annelik kitaplami oluyor? Neyin en iyisi oldugunu dusunuyosam onu uyguladim. Kitaplari bir kenara birakirsak icgudusel olarak bir anne her zaman icin aglayan bebeginin sorununu cozerek susturmaya caliscaktir. oyleyse cok dogru olan icgudulerimizi neden kulak ardi edelim. Ben hicbir method uygulamadim sadece agladiginda bi sorunu varsa onu cozmeye calistim. olmadi sabaha kadar kucagimda gezdirdim. Ve ben bunlari yaparken ayni zamanda doktora tezi yaziyordum. Ustelik ben yurtdisinda yasiyorum yani zirt pirt annemlerden yardim da almadim. ne kadar stressli dusunun. ama kizim 3. HAFTA, ay demiyorum dikkat edin, 3. haftadan itibaren uyumaya basladi ama yardimsiz degil tabi. Cok zor zamanlar gecirdim. su an kizim 7 aylik hala aksamlari kucagimda uyutup yatagina koyuyorum. ayni yatakta yatmiyoruz (tek sebebi esimin uyuyunca benim kadar kontrollu olmamasi, ayaygini kolunu rastgele yerlere atabiliyor) ama bebegimizin yatagi kendi yatagimizin yanibasinda. Yani soyle ozetleyeyeim. Onu bunu bosverin. Aman bu insanlar uzman, kitap yamis diye koru korune dinleyeyim demeyin. ben de doktora yaptim, yanilan insan cok! doktorasi da olsa doktor da olsa uzman da olsa, kendi ic guduleriniz hersey den onemli tabii eger saglikli bir duygusal gelisime ve psikolojiye sahipseniz. Aylincim ben de gidip bu konuda hakkinda yazayim bari. yazin icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  12. Aylin, yazimi yazarken izninle senin siteni de referans gostermek istiyorum.

    YanıtlaSil
  13. iyi olmuş bu yazı:))benim yazıma istinaden mi yazdın yoksa:)ben de uygulayım mı ama uygulayamam ya kıyamam filan diye düşünürken hatta anket mi eklesem bloga filan diye kendi kendime sorarken iyi denk geldi bu yazı:)yatıyorum cerenle yataga ohh,kendi kendine uyuyor bi yandan yüzümü elliyor.iyiyiz biz böyle.

    YanıtlaSil
  14. Dogal dogum eğitimlerinde diyolar ya "bebek dogar dogmaz kordonu kesmeyin, anneye verin, annede kendini guvende hissedecek" diye. Neymiş, bebek sıcacık ortamdan buz gibi yere geliyomus, her yer ısık, tanımadıgı bir suru insan, burnundan borular sokuyolar vs. bebek icin travmatik oluyormus. Eee daha 0 km bebek icin bu kadar hassas davranmamız gerekiyorsa dedigin psikolojik hasar (ferber kaynaklı) 4-5 aylık bebek için daha kalıcı olur heralde. Guzel bir yazı olmus, ellerine saglık. Ferbere basvurmamam icin iyi bir kaynak oldu.

    YanıtlaSil
  15. @Emelcigim, anneliğin kitabını her anne kendisi yazar. Dedğin gibi kitapla olmuyor bu iş. Ama ağlatarak da olmadığı kanısındayım. Annelik yürek ve sabır işidir. zaten sabrı olmayanlar ve anneliğin gereği olan özveri kousunda ufak tefek eksikleri olanlar uyguluyor bu tür yöntemleri, kucaklamıyor mesela..Neden?korkudan. Cesaret lazım tabi yürek kadar. Tabiki yayınla arkadaşım, sevinirim. Öpüyorum

    YanıtlaSil
  16. @çokoprenses, teşekkür ederim. Yoo, hayır senin yazına göre yazmadım. Hatta özür dileyerek söyleyeyim, son yazılarına bakamadım bile :( O nedenle bir ilgisi yok. Lütfen üstüne alınma. Facebook ta anee- bebek sayfalarından birinde çok acayip şeyler okuyunca çıldırdım biliyor musun? :( 45 dakiika ağlatanlar, bebekleri hakkında aşağılayıcı şeyler yazanlar... :( delirdim delirdim Seninle bir ilgisi yok yahu :) Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  17. Bernacım, çok güzel bir konuya değinmişsin. Bu nezaketi ve duyarlılığı herzaman göstermeli.

    Bazı anneler bebekelrinden çabucak heveslerini alıp sıkılınca basıyorlar yaygarayı. Ne acı :(

    Tabi sözüm meclisten dışarı.

    Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  18. Güzel bir yazı, hem de çok güzel...

    YanıtlaSil
  19. @Rüzgar bebek, çok teşekkür ederim. Rüzgar'a öpücükler :)

    YanıtlaSil

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsan durma, yaz. Haydi yorumla :)