4 Eylül 2010 Cumartesi

Çalışan annelerin doğum ve süt izni

Merhaba,

Bir süredir çalışan annelerin doğum izni ve süt izni ile ilgili olarak konuşuyor ve reformist bir yaklaşımın gerekli olduğunu konuşuyoruz gruplarda.

Ancak yasaları tekrar didik didik etmek gerektiğine inanarak mecvut durum ve istenen durum arasındaki farklılıklara dikkat çekmek isterim:

Mevzuattaki son duruma bakalım:
Kadın memurların doğumdan sonraki 4 ay günde 3 saat, sonraki altı ay ise 1.5 saat süt izni kullanmasını öngören tasarı, TBMM AB Uyum Komisyonunda kabul edildi. Tasarıya göre, kadın memura, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilecek. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi 8 haftalık aylıklı izin süresine 2 hafta eklenecek.




Şimdi o zaman soru 1:

ilk 4 ay 3 saat süt izni, OK
Sonraki altı ay, 1.5 saat süt izni, bu da OK. Ne etti toplam 10 ay. Peki, Sağlık Bakanlığı SAĞLAM ÇOCUK yetiştirme politikasında ne diyor " İlk altı ay sadece anne sütü, daha sonra ise 2 yaşına kadar anne sütü verilmelidir" diyor. Bu durumda bebek 10 aylık olduğundan itibaren annenin çalışma mesaisi dolana kadar beklemelidir, öyle mi ? Bunu mu anlamalıyız?


Soru 2:Anne ilk altı 6 anne sütü vermeliyse yasa niçin bunu desteklemiyor??
Emzirmek nedir bilmeyen bürokratlar lütfen emziren annelere söz hakkı versin ve bu yasa tekrar düzenlensin. Önerim: Bebek 2 yaşına gelene kadar 10. aydan itibaren anne günde 1 saat süt izni kullanmalıdır.
Bu durumda Emzirme reformunda da bahsedildiği gibi ilk 4 aya kadar uzanabilen ücretli "doğum sonrası izin" 6 aya çıkarılmalıdır.

Soru 3: Çalışan hamileler niçin işten çıkarılıyor?
Yasa ile çalışan annenin hakkı hukuku koruma altına alınmalıdır. Yoksa bunca bebeğin annesinden ayrı gayrı büyümesinde devletin ve patronların veballi büyük olacaktır diye düşünüyorum. Yazıktır yahu!!!Kadınlar hamile kaılıyor ve doğum izni + süt izni istiyor diye işten çıkarılıyorlar.BENCE BU DURUMDA İŞTEN ÇIKARILAN HERKES MAHKEME YOLUNU DENEMELİ VE BUNUN HESABINI SORMALIDIR! Önerim: İş kanunu hatta anayasa düzenlemeleriyle çalışan annenin hamililik süresince ve doğum + süt izninde işten çıkarılmamasını belirten bir düzenleme yapılması...Fransa ve İspanya, ücretsiz izin süresi de dahil olmak üzere kadına toplam 300 haftalık işten çıkartılmama garantisi verir

Soru4: Çalışan memurun ücretsiz doğum izni 1 yıl iken işçiler niçin 6 ay olarak kullanmaktadır?Yasa ile birlikte eşitlenme sağlanmalıdır.

Soru 5: Hekimler ilk 6 ay anne sütünü destekliyor mu?
Çok tartışıldı, 100 gr eksik kilo alan bebeklere bile mama öneren hekimler bir yanda, aman sakın mama vermeyin igelin konuşalım, size yardımcı olalım diyen sağlık ocaklarındaki sağlık personeli bir yanda... Bu çelişkinin giderilmesi için önerim: sağlık bakanlığı denetimlerini arttırmalı, hastanelerin bebek dostu olma ünvanlarını daha sıkı kurallara bağlamalı, her açılan hastaneye bu ünvan verilmemelidir. Hatta gerekirse şartlara uyulmuyorsa hastane tarafından ünvan hastanenin elinden alınmalı ve kamuoyuna duyurulmaldır.Mama kullanımı reçeteye bağlı olmalı, marketlerde mama satılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsan durma, yaz. Haydi yorumla :)